home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Masterclass 'Burgerbegroting in grote steden'

Op 9 oktober 2020 treffen zes grote steden uit Vlaanderen en Nederland elkaar online voor een Masterclass ‘Burgerbegrotingen in grote steden’. De deelnemers leveren stuk voor stuk pionierswerk met burgerbegrotingen. De Vlaamse en Nederlandse steden zijn: Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag, Gent en Groningen.

We starten om 14u met een welkomstwoord en daarna gaan we in drie werkgroepen (breakout rooms) aan de slag, gegroepeerd rond een burgerbegrotingsthema:

  1. Kwaliteit van het gesprek: de deliberatie
  2. Open keuzes of getrapt kiezen?
  3. Diversiteit en bereik
Na een online pauze gaan we om 15u10 weer verder met een tweede ronde thema’s. Dit keer gaat het om onderwerpen die door jullie zijn aangereikt bij de opgave voor deze Masterclass. Dat zijn geworden:

  1. Hoe laat je inwoners mee bouwen aan een proces van burgerbegroting?
  2. De macht van het getal: hoe omgaan met verschillende mobilisatiekracht?
  3. De relatie overheid – inwoners: van project indienen tot uitvoering
We zullen in alle werkgroepen starten met een korte aftrap: wat is het onderwerp, hoe kun je er naar kijken in het kader van burgerbegrotingen. Vervolgens vragen we aan de zes steden om in 1 minuut aan te geven hoe het wel -of juist niet- werkt in hun stad. Daarna gaan we samen op zoek naar de werkzame bestanddelen, de expert-aanbevelingen die de zes steden kunnen geven.
 
Om 15u45 sluiten we ons deel af met een finale terugblik. En om 16u stoppen we. Daarna gaat het denken en praten over burgerbegroting in grote steden gewoon verder met een livecast in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Nog een uur lang gesprek met burgerbegrotingspioniers uit Duitsland, de Oekraïne en Portugal. Je kunt meedoen via Livecast of Zoom. Meld je aan. Zie
https://dezwijger.nl/programma/budgeting-the-crisis


Na afloop van deze Masterclass kan je op deze website een inhoudelijk verslag met belangrijkste learnings terugvinden.

De masterclass is een initiatief van Tree company, The Democratic Society, De Wakkere Burger vzw, KU Leuven, Rode Wouw, Ontwikkeltraject Democratisch begroten en Radboud Universiteit.

Deel op facebook
Deel op twitter