Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Cases rond burgerbegrotingen

Breda begroot

Opvallend

- Breda wilde de bestaande begroting wijkgericht inrichten. Zodat inwoners precies weten hoe de geldstromen naar hun wijk lopen. Dat is niet gelukt. Omdat een te groot deel van de gemeentebegroting niet wijkgericht is te vertalen. In plaats daarvan is gaande het proces het plusminnen ingevoerd.

- Breda Begroot was vooral een succes in raadsperiode 2014-2018. Met de komst van een nieuw College is het minder in de aandacht gekomen. Vanaf 2020 wordt het weer opnieuw aangetrokken.

Jaar

2015

Inwoners

180.000 Breda Begroot wordt in 5 wijken van Breda

Doelstelling

- Meer invloed bewoners op de keuzes van de gemeente en

- Meer ruimte voor initiatieven van wijk en dorpsbewoners

Budget

Breda Begroot gaat uit van budgetneutraal werken dwz dat inwoners het totale budget voor een wijk mogen benutten. Ze kijken hoe het bestaande geld in de buurt anders ingezet kan worden. En waar extra vrij uit de bestaande gemeentebegroting gehaald kan worden om de bewonersprioriteiten te realiseren. Dat heet in Breda ‘plusminnen’. Omdat er iets bij komt, maar ook iets verdwijnt.

Proces

#projecten #live #deliberatie #wijken

In elke wijk of dorp gaat het anders. Voor Prinsenbeek was het:

- Bewoners maken praatplaat om met elkaar in gesprek te gaan over de wijk. Onderdeel van de praatplaat is dat bewoners aangeven wat ze leuk vinden aan de wijk en waar meer moet gebeuren. In Prinsenbeek hebben zo 1000 mensen met elkaar gepraat rond een plaat.

- De praatplaat leidt tot een uitkomsten. Duidelijk wordt wat de wijk het meest belangrijk vindt om in te investeren. Samen met (nieuwe) wijkbewoners gaat de gemeente plusminnnen. Voor Prinsenbeek is zo ruim €1.000.000 ‘geplusmint’.

Link

https://www.lokale-democratie.nl/sites/default/files/2017-11/Factsheet%20Breda%20begroot.pdf
0