Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Cases rond burgerbegrotingen

Antwerpen (district Antwerpen)

Opvallend

- Het District Antwerpen organiseerde de eerste échte burgerbegroting (dat wil zeggen: met burgers die beslissingsmacht kregen) in de Lage Landen. Zeker binnen Vlaanderen blijft ze een referentiepunt.

- Het proces vindt jaarlijks plaats en de organisatoren experimenteren geregeld met nieuwe methodieken en tools.

- Het district engageert zich om elk jaar 10% van haar budget vrij te houden voor de burgerbegroting. Dat is verreweg het hoogste percentage van Vlaanderen.

Jaar

2014-nu

Inwoners

196.465

Doelstelling

- Bewoners ontwikkelen wederzijds begrip voor lokale noden

- District Antwerpen verdeelt zijn middelen op een participatieve manier

- District Antwerpen besteedt zijn middelen zo efficiënt mogelijk

- Draagvlak creëren voor de besteding van middelen

- Tevredenheid over participatie verhoogt

Budget

1,4 miljoen (7,13 euro per inwoner)

Proces

#projecten #deliberatie #stemmen #beleidsthema’s #online #live

Sinds 2015 bestaat het proces uit vier grote stappen:

1. Thema’s kiezen: burgers worden geïnformeerd over de beleidsbevoegdheden van het District Antwerpen. Die bevoegdheden worden opgesplitst over verschillende beleidsthema’s. Burgers zitten gaan aan gesprekstafels in debat met elkaar en verkiezen zo hun favoriete beleidsthema’s. De 12 meest gekozen thema’s gaan door naar de volgende ronde.

2. Budget verdelen: aan gesprekstafels de burgers het geld over de verschillende thema’s. Elke burger krijgt daarvoor een aantal pokerchips, die voor een bepaalde som geld staan. Een thema is pas gekozen als minstens 4 verschillende mensen er geld aan geven en als er minstens 60.000 euro aan gespendeerd wordt.

3. Projecten indienen: alle burgers mogen projecten indienen die binnen de geselecteerde beleidsthema’s vallen. Dat kan zowel online als offline. De projecten worden verzameld op een online platform. De administratie van het district ondersteunt projectindieners om hun voorstellen te verbeteren.

4. Projecten kiezen: burgers mogen stemmen op hun favoriete projecten. Dat kan op twee manieren: op het online platform kunnen burgers op zoveel projecten stemmen als ze willen. Eind september is er ook een mogelijkheid om live te stemmen tijdens het ‘burgerbegrotingsfestival’. Dat gebeurt na discussies in kleine groepjes, over de projecten die voorliggen. De stemmen die worden uitgebracht na deze deliberatie wegen zwaarder door dan de online stemmen.

Link

www.burgerbegroting.be
0