Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Cases rond burgerbegrotingen

Mechelen (wijk Nekkerspoel)

Opvallend

- Als je puur naar de te besteden som geld per inwoner kijkt (maar liefst 375 euro per inwoner) is het vrijgegeven budget ronduit indrukwekkend. Maar omdat het bestuur zich enkel engageerde om de vijf meest gekozen projecten uit te voeren, bleef de rol van de burgers voor een deel louter adviserend. Daarom moeten we deze som wel met een korrel zout nemen.

- Achteraf gezien was het proces niet helemaal goed afgestemd op de lokale context. De verkeerssituatie in Mekkerspoel lag duidelijk heel erg gevoelig: burgers waren het niet eens over wat de beste oplossing was, en daarnaast waren er ook enkele andere belangrijke stakeholders (de plaatselijke voetbalclub KV Mechelen en enkele grote werkgevers) die niet voldoende in het proces betrokken werden. Het overleg tussen deze stakeholders werd niet voldoende afgestemd, waardoor er heel wat weerstand ontstond tegen de mobiliteitsoplossingen die na het proces uiteindelijk werden voorgelegd.

Jaar

2014

Inwoners

7.500

Doelstelling

- De wijk Nekkerspoel, een wat achtergestelde wijk in Mechelen, opwaarderen op basis van zoveel mogelijk goede ideeën van burgers.

- In samenspraak met inwoners tegengestelde meningen over de verkeerssituatie verzoenen

Budget

3 miljoen (375 euro per inwoner)

Proces

#projecten #live #deliberatie #getrapt #wijken

- Tijdens een eerste stap werden burgers via infobrochures uitgenodigd op een eerste infovergadering, waarin het bestuur het project toelichtte.

- De wijk wordt onderverdeeld in elf clusters, waarna per zone 2 vertegenwoordigers werden gekozen. Die vertegenwoordigers moesten de bewoners in hun wijk bevragen rond de thema’s die voorlagen, op een manier die ze zelf mochten kiezen. De ambassadeurs werd gevraagd om niet enkel over hun cluster na te denken, maar ideeën over de hele wijk te verzamelen. De stad ondersteunde de ambassadeurs en organiseerde regelmatig overleg.

- De ambassadeurs verzamelden ideeën van hun achterban, die door de stedelijke administratie werden omgevormd tot 20 projectvoorstellen.

- De ambassadeurs bespreken tijdens een bijeenkomst de verdeling van het budget over verschillende projectvoorstellen

- Tot slot worden de projecten nog ter stemming voorgelegd aan de wijkbewoners. De conclusies van de ambassadeurs gelden daarbij als adviserend.

Link

https://www.dewakkereburger.be/nl/artikel/163/mechelse-buurtbewoners-geven-wijk-mee-vorm
0